page
  • De pistolet

    Geschiedenis

    Terwijl iedereen in België de pistolet kent en weet dat het om het heerlijk rond zacht broodje met een inkeping in het midden en een knapperige (wat had u gedacht!) korst gaat, heeft dit broodje niet steeds deze vorm en knapperigheid gekend. Het had eeuwen nodig om volwassen en zo lekker te worden.

    Zijn naam? Deze zou afkomstig zijn van zijn prijs: een pistole, een oude Franse munt, maar de pistole was veel meer waard dan een broodje … zijn herkomst blijft dus een goed bewaard geheim …

    Het is niet gemakkelijk om zijn geschiedenis na te gaan omdat de teksten waarover we beschikken, niet verder gaan dan de XIX eeuw om te getuigen van zijn bestaan.

    Dit gezegd zijnde, blijft de pistolet voor jong en oud een belangrijk element in het voedingspatrimonium van ons land.

    In België heeft de pistolet diverse neven, die wel sterk op hem gelijken, maar een andere naam hebben: mik, picollo, faluche of nog “brotchen” in het Oosten.

    In Brussel en nog meer in Vlaanderen is het een pistolet of “een pistolé”!

    De pistolet is en blijft Belgisch! Vraag er niet naar in het buitenland, de bakker zou denken dat u een overval pleegt…

  • Pistolet fourré de Pistolet Original Bruxelles